Međimurska gibanica - recept
Isprintaj

Vrhunski poznavatelji međimurske gastronomije, uz ostale tradicionalne međimurske specijalitete znaju da se u restoranu Međimurski Dvori može pojesti najbolja MEĐIMURSKA GIBANICA.
Uz to Međimurski Dvori jedna su od nezaobilaznih točki na Cesti Tradicije, tako da se za organizirane grupe organiziraju i radionice s pripremom gibanice i ostalih tradicionalnih jela. Kad jedete međimursku gibanicu nemojte razmišljati o dijeti, jer je grijeh takvim mislima kvariti božanstveni užitak koji pruža savršenstvo i sklad okusa...

To je ujedno i najtraženiji recept, kojeg ujedno objavljujemo.
 Sastojci za 10 komada


Sastojci za 10 listova za savijaču

Oštro brašno 1 kg
Jaja 2 kom
Sol 10 g
Ulje 2 dl
Mlaka voda po potrebi

PRIPREMA:  Zamijesimo tijesto iz navedenih sastojaka, nakon čega ga ostavimo da odstoji 1 sat u posudi prekriveno krpom ili folijom. Kad odstoji tanko ga razvučemo i izrežemo na komade veličine protvana. Tijesto za savijače može se kupiti i gotovo.

1.Nadjev – ORASI


200 g. oraha
100 g. Šećera
1 dl ruma
PRIPREMA:  mljevene orahe pomiješamo sa šećerom i rumom


2.nadjev – SIR

500 g. Svježeg kravljeg sira
3 kom jaja
prstohvat soli
korica jednog limuna
100 g. Šećera
½ žlice vanilinog šećera
PRIPREMA:  sir dobro promiješamo sa šećerom, jajima, vanilinim šećerom, naribanom koricom i prstohvatom soli


3.nadjev – MAK
200 g mljevenog maka
2 dl mlijeka
50 g šećera
2 žlice meda
PRIPREMA:  sve sastojke dobro promiješamo


4.nadjev – JABUKE

700 g. domaćih ribanih jabuka
100 g. šećera
½ paketića cimeta
prstohvat soli
½ žlice vanilinog šećera
PRIPREMA:  Jabuke očistimo od koštica, ogulimo, i naribamo. Dobro ih promiješamo ih s ostalim sastojcima.

Kiselo vrhnje 2 dl

Nakon što smo pripremili tijesto i nadjeve premažemo dno protvana (po mogućnosti) domaćim putrom, a za to može poslužiti i margarin. U protvan položimo 2 lista tijesta, također premazana putrom. Na to ravnomjerno rasporedimo prvi nadjev, na što položimo 2 lista tijesta premazana putrom. Na to opet rasporedimo sljedeći nadjev i tako sve dok se ne rasporede svi nadjevi, jedan po jedan. Na kraju završimo s dva lista tijesta premazana putrom. Izbodemo ih nožem na nekoliko mjesta te zalijemo s oko 2 dl kiselog vrhnja. Sve se to stavi u pećnicu koju prethodno zagrijemo na 150 C, gdje se peče oko sat vremena.
MEĐIMURSKA GIBANICA ILI PREKMURSKA GIBANICA?

Često se postavlja pitanje koja je prava: međimurska (hrvatska) ili prekmurska (slovenska) gibanica? Zapravo, kad su naše pra-pra bake pekle gibanicu sve je to bio jedan kraj. Kraj skromnih i marljivih ljudi koji nisu razmišljali o tome tko će biti zaslužan za nove recepte. Vjerojatno ni sam Bog ne zna kakve i gdje su bile granice u vrijeme nastajanja Gibanice. Vrhunski okusi ne poznaju granice i oni se šire daleko van njih.
Radi se, zapravo o jednom te istom kolaču koji se radi uz razne varijacije, ali u biti uvijek je sačinjen od glavnih sastojaka: vučenog tijesta za savijače i četiri vrste nadjeva i to od oraha, sira, maka i jabuka. U Prekmurju se radi na način da se stavljaju po dva tanka sloja svakog od 4 nadjeva, dok se u Međimurju radi na taj način da se svaki nadjev stavi po jedanput, ali u malo debljem sloju. U konačnici su jednake visine i sličnih okusa.
 

Copyright 2013. Međimurski Dvori      
Vrh
Turistička agencija: Etno Art travel